Hírek

2014. április 03.

Megvalósul Vidákovics Antal álma

A mintegy 560 millió forintos beruházás eredményeként hamarosan már az új teátrumban gördül fel a függöny. Megvalósul tehát Vidákovics Antal álma!


Megvalósul Vidákovics Antal álma
Két esztendeje ünnepeltük a Pécsi Horvát Színház alapításának huszadik évfordulóját. Az intézmény ebben az időszakban az anyanyelv, a horvát kultúra értékeinek ápolásán és bemutatásán túl szerves részévé vált Pécs város művészeti életének a színházművészeten túl a képzőművészet és az irodalom terén is. Egyfajta fórumává vált a határokon átnyúló régiót képviselő gondolkodó, alkotó embereknek, esztétikumot, humánumot közvetítve anyanyelvre, nemzetiségre való tekintet nélkül.
Az Anna utcai épület színházzá avanzsálása előtt sokféle funkciót betöltve szolgált becsülettel. Már jó évtizede felújításra szorult. Mivel Zágrábban sokra tartották az intézmény tevékenységét és Vidákovics Antal alapító igazgató munkásságát, a horvát főváros illetékesei megvásárolták az épület melletti telket, legyen méltó otthona a világ egyetlen anyaországon kívül működő horvát színházának.
A magyar kormányzatnak, Pécs város vezetésének, valamint Eszék és Zágráb támogatásának köszönhetően 2014. április 2-án Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Páva Zsolt Pécs polgármestere letette az új épület alapkövét. Az eseményen jelen volt Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Ivan Vrkic Eszék polgármestere, Ivica Lovric Zágráb város, Berislav Zivkovic pedig a Horvát Köztársaság nagykövetségének képviseletében, valamint Hepp Mihály az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.
A projektet Nagy Csaba alpolgármester és Vidákovics Szláven a színház igazgatója mutatta be a vendégeknek és a sajtó képviselőinek. A mintegy 560 millió forintos beruházás eredményeként ősszel már az új teátrumban fog felgördülni a függöny.
Megvalósulhat tehát Vidákovics Antal álma! 

 

Kapcsolódó anyagok

események

2024. március 21. 19:00
Helyszín: Pécsi Horvát Színház Színházterem

Kurucz Ádám Konrád /Latinovits díjas versmondó-színész/ irodalmi estje

„Ha minden összetört” – Radnóti Miklós halálának 80. emlékéve – monodráma a szerző életművéből.

Részletek Jegyvásárlás

további hírek

Első 1 2 3 4 5 6 16 17 18 Utolsó

galéria